Jak wybrać chłodnicę do granulatu?

worki z pelletemProces chłodzenia jest niezwykle ważnym etapem produkcji pelletu. Granulat wypadający z prasy granulującej ma często temperaturę ponad 80˚ C. Aby można go było pakować i przechowywać, konieczne jest jego schłodzenie. Proces schładzania zmniejsza  także wilgotność produktu końcowego, poprawiając jego jakość oraz właściwości fizyczne. Jakie urządzenie najlepiej spełni to zadanie?

Chłodnice poziome i pionowe

Na rynku dostępnych jest wiele modeli chłodnic do pelletu, zarówno mechanicznych i hydraulicznych. Ze względu na konstrukcję wyróżnia się chłodnice poziome oraz pionowe. Te pierwsze wyposażone są w taśmę, na której zachodzi proces chłodzenia. Są wybierane najczęściej do linii produkcyjnych zamontowanych w niskich pomieszczeniach. Instalacja chłodnic pionowych wymaga wybudowania dość wysokiej konstrukcji, jednak wielu przedsiębiorców decyduje się właśnie na to rozwiązanie, ponieważ gwarantuje ono wyższy poziom chłodzenia oraz zmniejszenia wilgotności materiału.

Na co zwracać uwagę, wybierając model chłodnicy?

Wybór chłodnicy powinien być podyktowany warunkami, w jakich ma działać linia produkcyjna, a także parametrami urządzenia, szczególnie jej mocą. Warto zdecydować się na nowoczesną maszynę, która będzie stanowić świetne dopełnienie granulatorów do pelletu i która jest wyposażona w wiele dodatkowych, pomocnych funkcji takich, jak:

  • czujnik temperatury granulatu opuszczającego chłodnicę,
  • czujnik opróżnienia leja chłodnicy,
  • czujnik przeciwpożarowy,
  • zasuwa motylkowa sterowana siłownikiem, który odcina powietrze od chłodnicy.

Jeśli dopiero planujesz uruchomienie produkcji pelletu na skalę przemysłową, z pewnością dobrym pomysłem będzie zakup profesjonalnej, kompletnej w pełni zautomatyzowanej linii, złożonej z kompatybilnych ze sobą maszyn. Jeśli masz dodatkowe pytania lub wątpliwości, na jakie urządzenie się zdecydować, poradź się specjalistów.