W jakim celu chłodzi się pellet?

W ostatnich latach zauważalnie wzrasta zainteresowanie wykorzystaniem pelletu jako paliwa grzewczego – jest nie tylko wydajny, ale również ekologiczny; wytwarza mniej dwutlenku siarki niż węgle. To biopaliwo pozyskiwane jest z surowców wtórnych – najczęściej są to odpady tartaczne, takie jak trociny drzewne. Rosnąca popularność pelletu otwiera rynek na nowe inwestycje, jednocześnie wymagając od producentów staranności wykonania i konkurencyjnej jakości produktu.

 

Najważniejsze etapy powstawania pelletu

Niezależnie od technologii, jaka wykorzystywana jest do produkcji tego kalorycznego paliwa, możemy wyróżnić kilka najważniejszych etapów wytwarzania pelletu:

  • suszenie,
  • oczyszczanie,
  • prasowanie,
  • chłodzenie.

pellet na taśmie

 

Każdy z nich w pewnym stopniu podwyższa temperaturę tworzywa. Już po osuszeniu i czyszczeniu jest ono ogrzane i zmiękczone – z takimi właściwościami trafia do prasy. Następuje tam granulacja, która polega na przeciśnięciu materiału przez specjalną matrycę. Wskutek tego procesu pellet staje się zbyt ciepły, by mógł być w pełni bezpiecznie przechowywany i odporny na zniszczenia. Ważne jest więc, aby nie pomijać kolejnego kroku, który czasami bywa niedoceniany. Ciepły produkt powinien znaleźć się w chłodnicy do pelletu, gdzie zostanie doprowadzony do temperatury pokojowej. Granulat nabierze dzięki temu trwałości. Warto pamiętać, że to również świetny sposób na ekonomiczną produkcję – stabilizacja termiczna struktury granulatu uchroni producenta przed potencjalnymi stratami, jakie wiążą się przechowywaniem wciąż ciepłego i kruchego tworzywa.

 

Dlaczego chłodzenie pelletu jest kluczowe dla jego jakości?

Chłodzenie sprawia, że w surowcu zmniejsza się zawartość wody, która była niezbędna w poprzednich etapach produkcji. Powoduje to większą koncentrację masy i energii, co z kolei wpływa na jego wydajność i odporność na czynniki zewnętrzne. Jest to szczególnie przydatne podczas transportu i magazynowania.

Alternatywne sposoby wytracania ciepła w pellecie nie są tak optymalne jak wykorzystanie chłodnic. Przede wszystkim wymagają one więcej czasu, co niekorzystnie wpływa na strukturę produktu – granulat utrzymujący ciepło przez długi czas traci trwałość. Jeżeli nieodpowiednio schłodzony trafi do miejsca przechowywania, będzie narażony na uszkodzenia takie jak rozwarstwianie czy pylenie.

 

Zalety chłodzenia pelletu

Chłodzenie ma istotny wpływ na jakość paliwa, co w czasie tak szerokiego zainteresowania pelletem powinno mieć kluczowe znaczenie dla jego producentów. To wartość nie tylko przyciągająca klientów, ale również wpływająca na gospodarność firmy.

Najważniejsze zalety tego procesu to:

  • zwiększenie trwałości pelletu;
  • ograniczenie wytwarzania pyłu podczas transportu i przechowywania;
  • przyspieszenie procesu wytwarzania;
  • stabilizacja konstrukcji;
  • wydajność produkcji;
  • odporność na czynniki zewnętrzne;
  • ochrona przed deformacją – wiązanie cząsteczek w strukturę chroniącą pellet. Stabilizacja struktury daje większą ochronę przed pożarem;
  • ochrona przed ponoszeniem strat związanych z uszkodzonymi granulkami.